Home

Speerpunten

Onze mensen

Programma

Contact

Home

Speerpunten

Programma

Onze mensen

Contact

Programma

Ninove staat op een kruispunt. De keuzes die de Ninovieters maken op 13 oktober bepalen de toekomst van onze stad de komende jaren. Vooruit-Groen wil als enige de Ninovieters een linkse en progressieve toekomst aanbieden. Vooruit-Groen gaat voluit voor:

  • Een Ninove waarin iedereen meetelt, waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen eerste- en tweederangsninovieters en waar we racisme niet aanvaarden.
  • Een Ninove waar voetgangers en fietsers koning zijn in een stad zonder putten in de weg, maar met gezellige pleintjes, groene ontmoetingsplekken, terrassen, speeltuintjes en sportplekken.
  • Een sociaal Ninove waar we zorg dragen voor elkaar en we elkaar kennen uit de buurt of uit één van onze vele verenigingen.
  • Een Ninove waar iedereen krijgt waar je recht op hebt zonder eerst bij een politieker te moeten aankloppen.
  • Een florerend Ninove waar ondernemers, creatievelingen en verenigingen zorgen voor een bruisend stadscentrum.
  • Een Ninove waar niet alleen het stadscentrum telt maar ook de wijken en deelgemeenten.
  • Een Ninove waar ook na de verkiezingen geluisterd wordt naar de Ninovieters.

Het programma van Vooruit-Groen kwam in overleg met vele Ninovieters tot stand, maar is niet af. We roepen de lezer dan ook op zijn aanvullingen, opmerkingen en suggesties te bezorgen.

Sterk sociaal beleid

Betaalbaar wonen

Voor jonge Ninovieters is het quasi onmogelijk geworden om een woning te kopen zonder steun van de ouders. En ook huren werd de afgelopen jaren veel duurder in onze stad. We willen dat de stad haar regierol inzake sociaal wonen ten volle opneemt en een aantal projecten in een stroomversnelling zet zodat er op relatief korte termijn meer mensen in een sociale woning terecht kunnen.  We denken hierbij onder andere aan de voorziene projecten in Preulegem en aan de Burchtdam. Projectontwikkelaars worden aangemoedigd om extra sociale woningen te realiseren, wat de sociale mix bevordert. We willen 200 extra sociale woningen realiseren.

Het betaalbaar huren op de privé-markt via de Woonmaatschappij Dender-Zuid willen we uitbreiden in onze stad en dorpen. Voor veel eigenaars is dit voordelig systeem nog onbekend en dat willen we aanpakken zodat het aanbod aan betaalbare huurwoningen vergroot.

We pakken leegstand en verwaarlozing van woningen actiever aan. Vooruit-Groen wil een snellere inning van de heffing die bovendien toeneemt naarmate de eigenaar geen acties onderneemt om de leegstand en verwaarlozing te stoppen. We zetten als stad verder ook in op het sociaal beheersrecht waarbij de stad langdurig leegstaande en verwaarloosde woningen waar de eigenaar niets tegen onderneemt finaal in beheer kan nemen, indien nodig renoveert en dan verhuurt tegen een betaalbare prijs. 

Willen we de woningprijs in onze stad drukken, dan zullen we ook moeten toelaten dat mensen kleiner gaan bouwen. De huidige minimumnormen voor de grootte van woningen en appartementen jagen de prijzen omhoog en zijn ook niet zeer ecologisch. We pleiten voor een versoepeling zodat mensen die dat willen, kleiner kunnen bouwen en wonen. We willen cohousing stimuleren, zeker voor ouderen in grote woningen kan dit betekenen dat ze langer in hun vertrouwde omgeving kunnen wonen. We ondersteunen bouwers en verbouwers verder met advies rond ecologisch (ver)bouwen.

Zorgzame en inclusieve stad

Vooruit-Groen wil een stad waar zorg wordt gedragen voor de oudere Ninovieters. Een stad waar een gevarieerd aanbod aan activiteiten is voor senioren, waar we inzetten op eenzaamheid en (verborgen) armoede met huisbezoeken en telefoontjes van het mobiel sociaal huis. We willen de mobiliteit van onze minder mobiele inwoners vergroten door het aanbod van de Minder Mobielen Centrale te vergroten zodat ook mensen zonder sociaal netwerk uit de stad en onze deelgemeenten de deur uit kunnen. 

De meeste mensen blijven liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Dat willen we ondersteunen. Voor wie wil, proberen we extra assistentiewoningen te voorzien. En voor wie graag samen gaat wonen bij de kinderen, faciliteren we het kangoeroe-wonen door soepeler stedenbouwkundige regels voor deze woningen. We willen ook extra opvangplaatsen in dagcentra waar senioren overdag kunnen verblijven terwijl de kinderen waar ze bij wonen bijvoorbeeld aan het werk zijn.

Om de sociale cohesie in onze sociale woonwijken te versterken, voorzien we de verhuring van een beperkt aantal sociale woningen aan mensen die, in ruil voor een verlaagde huur, optreden als aanspreekpunt, huiswerkbegeleiding geven, klusjes doen in de buurt,….. We baseren ons hiervoor op het geslaagd project in Mechelen.

Armoedebeleid

Er is veel (verborgen) armoede in onze stad en dorpen. Meer en meer Ninovieters hebben op het einde van de maand moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Helaas bereiken we met onze sociale diensten nog niet iedereen die recht heeft op ondersteuning. We willen actiever communiceren en actief op zoek gaan naar mensen met een ondersteuningsnood. Vooruit-Groen droomt van een automatische toekenning van rechten met zo weinig mogelijk administratieve rompslomp.

We zetten ook verder in op de strijd tegen kinderarmoede. Het kan toch echt niet dat als je de pech hebt om geboren te worden in een kansarm gezin, het je veel moeilijker wordt gemaakt in de rest van je leven? We zetten in op meer begeleiding en ondersteuning van kansarme gezinnen met kinderen (o.a. uitbreiding van de huiswerkbegeleiding). Vooruit-Groen wil komaf maken met lege brooddozen op school zodat geen enkel kind met een lege maag op school hoeft te zitten. We willen de huidige aanpak hiervoor op de gemeentescholen structureel maken en uitbreiden naar alle Ninoofse scholen.

We zetten in op peter- en meterschappen waarbij vrijwilligers een aantal jongeren onder hun hoede nemen en mee begeleiden naar het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt.

We versterken de samenwerking met vzw De Knoop, de lokale vereniging waar armen het woord nemen. Samen met hen werken we aan een doeltreffend armoedebeleid.

Mensen met een leefloon willen we activeren. Werken is de beste garantie om uit de armoede te geraken.  Zeker voor mensen  met allerhande problemen biedt dit opnieuw structuur, sociaal contact en herwonnen zelfwaarde. Het uiteindelijke doel kan werk zijn maar kan ook het opnemen van een engagement in de maatschappij zijn om zo opnieuw verbondenheid te voelen. We behouden dus de sociale stadshub De Mallaard en bouwen deze met deze doelstelling verder uit.

Integratie en strijd tegen uitsluiting

Voor ons zijn alle inwoners van onze stad en dorpen volwaardige Ninovieters. Er zijn geen eerste- en tweederangsburgers. We willen een actieplan tegen racisme en discriminatie op basis van geslacht, geaardheid of gender, afkomst,  geloof of tegenover mensen met een beperking.

Integratie is voor Vooruit-Ninove een werkwoord in twee richtingen waar we van nieuwkomers inspanningen mogen verwachten om Nederlands te leren en zich te integreren, en waar de andere Ninovieters hen bij helpen. Vooruit-Groen wil in samenwerking met Ligo en CVO Groeipunt een groter aanbod aan Nederlandse lessen, met ook lessen na de werkuren en zomercursussen voor anderstalige en kwetsbare Ninovieters. We maken van integratie een succes door nieuwkomers mee op te nemen in het sociaal leven in onze stad, in de stadsdiensten, de verenigingen… 

We zetten extra in op toegankelijkheid voor senioren en mensen met een beperking. Zo wil Vooruit-Groen JC De Kuip en de andere stadsgebouwen toegankelijk maken voor mensen in een rolstoel. We stimuleren en ondersteunen ook handelszaken voor het toegankelijker maken van hun winkel of horecazaak. We verwijderen zoveel mogelijk hindernissen aan onze voetpaden voor mensen met een mindere mobiliteit.

Mentaal welzijn

Vooruit-Groen wil inzetten op mentaal welzijn. We willen de mensen bewuster maken over geluk of simpel gezegd: “We willen de Ninovieter gelukkiger maken”.  

We willen dit doen door verder samen te werken met de 10-daagse van de geestelijke gezondheid, samenwerkingen met de (socio-culturele, senioren-,…) verenigingen in de strijd tegen eenzaamheid, een zelfmoordpreventiebeleid voeren, verder uitbouwen van psychologische ondersteuning van maatschappelijk kwetsbare Ninovieters, jongeren en senioren bij wie vaak sprake is van eenzaamheid.  We zetten in op preventie van seksueel geweld en betere toeleiding naar gepaste en persoonsgerichte zorg van slachtoffers van seksueel geweld.

Dierenwelzijn

We verhogen samen met de Ninoofse dierenpolitie de waakzaamheid voor dierenmishandeling en -verwaarlozing en stellen hogere zorgeisen naar eigenaars toe. We motiveren eigenaars afstand te doen van dieren waar ze niet voldoende voor kunnen of willen zorgen. Zonodig bestraffen we met gas-boetes. En in extreme gevallen kunnen we mishandelde of verwaarloosde dieren in beslag nemen en de zorg geven die de dieren verdienen. 

We leggen bijkomende hondenweides aan in onze wijken en dorpen waar mogelijk. Deze hondenweides zijn een fijne plek waar de honden ongestoord kunnen loslopen en waar de baasjes tot rust kunnen komen of een babbeltje slaan met andere baasjes of buren.

Bereikbare en verkeersveilige stad

Overdreven snelheid

Vooruit-Groen wil een doorgedreven aanpak van overdreven snelheid in onze stad en deelgemeenten. De snelheidsregels zijn er voor iedereen en moeten structureel worden aangepakt. We zetten hier op in door extra controles, aan bijvoorbeeld schoolomgevingen of sluiproutes en stedelijke trajectcontroles waar nodig en mogelijk. We richten onze straten ook zodanig in dat snelheid automatisch wordt afgeremd.

Autovrij centrum

Vooruit-Groen gelooft in een autovrij centrum, dat veel gezelliger wordt zonder al te veel auto’s in de straat. Op die manier kunnen kinderen spelen zonder zorgen, terwijl hun ouders flaneren tussen winkels en terrasjes. Florerende winkelstraten in binnen- en buitenland zijn autovrij omdat mensen dan meer kopen of al sneller een terrasje doen.  Eén straat autovrij, lijkt ons een haalbare kaart, zeker nu het stadscentrum er zo mooi opgefrist bij ligt. Uiteraard hoort hier een plan bij voor bereikbaarheid van onze winkels voor leveranciers en voor mensen die niet goed te been zijn.

Fietspaden vanuit elke buurt en deelgemeente naar centrum Ninove

Elke deelgemeente of wijk verdient zijn veilige fietsverbinding met het centrum van onze stad. De verbinding van en naar Meerbeke en Neigem dient versterkt te worden. De Sint-Pietersstraat kan hiervoor de ideale verbinding zijn, indien het sluipverkeer uit de straat wordt geweerd. Ook de fietsverbindingen van en naar Appelterre/Voorde en Lebeke/Nederhasselt/Aspelare moeten beter én veiliger. Zelfde verhaal voor fietspaden in en naar onze industrieterreinen. Een verbreding van het jaagpad langs de Dender zou voor Vooruit-Groen de kers op de taart zijn.

Minder vrachtverkeer

Vooruit-Groen wil geen vrachtwagens in schoolomgevingen meer zien. Ook doorgaand verkeer van vrachtwagens in dorpskernen of woonstraten moet worden geweerd. Daarnaast We mikken op strategische plekken  waar vrachtwagens kunnen parkeren.

Een nieuw mobiliteitsplan voor Ninove

Vooruit-Groen wil de structuur van de ringweg rond Ninove ten volle benutten. Dit is een bijzondere troef die niet veel steden kunnen uitspelen. De Noord-Zuid as en Oost-West as in ons stadscentrum willen we onderbreken. Doorgaand verkeer hoort niet thuis in het centrum en neemt beter de ring.

Parkeren in Ninove

Vooruit-Groen gelooft in gegroepeerd parkeren. We zien graag minder auto’s langs de straatkanten, in onze wijken en ons handelscentrum. Dit kan met parkeervelden, of het beter benutten van de Ninia-parkeertoren. Vooruit-Groen wil een vernieuwde verordening om ontwikkelaars niet langer altijd te verplichten alle parkeerplaatsen in hun project te voorzien, maar waar mogelijk om een last op te leggen waardoor de stad geld krijgt om geclusterde parkeerplaatsen in de buurt te voorzien.

Deelwagens stimuleren

Vooruit-Groen wil dat de stad deelwagens stimuleert zodat het aanbod toeneemt. Op die manier kan dit Ninovieters aanzetten om een eigen wagen weg te doen en beroep te doen op een deelwagen.

Openbaar vervoer in Ninove

Vooruit-Groen wil betere busverbindingen tussen de deelgemeenten en Ninove. Wie de bus wil nemen vanuit bijvoorbeeld Aspelare of Nederhasselt naar het centrum heeft vandaag de dag een groot probleem. Indien Vooruit-Groen deelneemt aan het stadsbestuur, zullen we ook bij de NMBS pleiten voor meer treinen, ook late en rechtstreekse verbindingen naar Brussel en Aalst. Het stationsplein heeft een noodzakelijke upgrade gekregen. Voor een volledige heraanleg met een nieuw stationsgebouw, kijken we uit naar de constructieve samenwerking met de NMBS en De Lijn.

Openbaar domein

Goed onderhouden en vernieuwen van het openbaar domein

Vooruit-Groen beschouwt goed onderhouden straten, voet- en fietspaden als een essentiële taak van de stad. Daarom willen we een significante versterking van het aantal arbeiders bij de technische dienst. Om ons uitgebreide openbaar domein goed te onderhouden, de strijd tegen de vele putten aan te gaan, zorgen dat onze trage wegen er proper bij liggen, zorgen dat er ‘s winters genoeg gestrooid kan worden… is er voldoende personeel nodig. Vooruit-Groen trekt voluit de kaart om zelf voldoende personeel aan te trekken en hen de verantwoordelijkheid te geven van een deel van ons openbaar domein.

Aanpak sluikstorten

Sluikstorten blijft een groot aandachtspunt in onze stad. Vooruit-Groen staat voor een kordate aanpak en is bereid hiervoor meer mobiele camera’s in te schakelen. We willen een lik op stuk beleid, waarbij de pakkans verhoogt en de boete snel geïnd wordt. Onze inwoners verdienen een nette stad.

Investeren in openbaar domein

Vooruit-Groen schuift een aantal projecten naar voor die in de volgende legislatuur met prioriteit moeten worden uitgevoerd: de vernieuwing van het Paul De Montplein en de ontsluiting van beide Denderoevers tussen beide bruggen voor het publiek . Een Masterplan Stationsomgeving mét vernieuwing van de Weggevoerdenstraat. Investeringen in de wijken Pamelstraat/Nederwijk, Wijk De Blokken en de wijk Roslaer. We werken de handelskernvernieuwing verder af en trekken de handelskern door in de Geraardsbergsestraat en de Stationsstraat.

Daarnaast moeten onze versleten betonbanen (Groenstraat, Krepelstraat, Hazeleerstraat, Pollarebaan, …) absoluut worden aangepakt. Onze stad telt nog heel wat 40/50/60 jaar oude betonnen straten. Deze betonplaten zorgen voor heel wat geluidsoverlast en trillingen. Vooruit-Groen wil dit type bestrating laten verdwijnen en voorzien in een moderner type bestrating. We engageren ons voor 1000m² vernieuwd voetpad en 50 km fietspad.

We investeren ook in kleine openbare ontmoetingsplekken in onze dorpen en wijken. Wat groen, een bankje om te rusten of te praten met de buren, een sportveldje of speeltuin.

Klimaatbewuste straten en pleinen die beschermen tegen water

Ninove en zijn deelgemeenten zijn heuvelig en alle water loopt naar de Dender. Vooruit-Groen wil hogerop langs de Denderflanken meer ruimte voor water geven. We kiezen bij heraanleg voor klimaatbewuste straten en pleinen waar het water niet zomaar wordt afgevoerd en bomen gevoed worden. We beschermen onze centra maar kiezen er ook voor om weiden te laten overstromen. Op die manier beschermen we ons tegen overvloedige regenval.

Ruimtelijke ordening

Vooruit-Groen wil de bestaande open ruimte in de Ninoofse deelgemeenten behouden. In het centrum willen we meer-slaapkamer-appartementen via ruimtelijke initiatieven zoals de Inghelantsite. Hoogbouw kan voor ons in Ninove, indien er in ruil meer open ruimte komt. Projectontwikkelaars moeten dan wel een faire bijdrage betalen om hun plannen te ontwikkelen. Woonuitbreidingsgebieden worden niet aangesneden. De groene ruimtes in de stad mogen niet verdwijnen, in dichtbebouwde wijken zoeken we naar extra groenruimte (bijvoorbeeld de Pamelstraat/Nederwijk – Doornwijk). Vooruit-Groen wil een sanering van de Fabeltasite, en een sanering van de ‘vuilhoop’ naast La Lorraine.Voor de brandweerkazerne en de technische dienst zoeken we een nieuwe plaats aan de rand van het stadscentrum. Op de Moeremanssite willen we wonen combineren met bedrijvigheid en horeca naast het nieuwe Burchtdampark. We willen er lokalen voor opleidingen, ateliers, start-ups en horeca. De plek wordt een dynamische en creatieve hotspot in onze stad.

Bescherming van ons erfgoed

Ninove heeft meer waardevol erfgoed dan je denkt. Vooruit-Groen wil ons erfgoed, zowel roerend als onroerend, beschermen voor de huidige en toekomstige generatie Ninovieters. We streven ernaar dat ons onroerend erfgoed (zoals onze kerken) ook wordt gebruikt zodat het een nuttige functie heeft voor onze inwoners.

Duurzame stad

Meer groen

Vooruit-Groen wil meer groen in de stad en onze deelgemeenten. We laten ons leiden door het 3-30-300 principe. Elke inwoner moet  op termijn 3 bomen en 30% bladerdek zien. Op 300 meter moet een groene ruimte te vinden zijn. We maken het concreet en willen elk jaar 100 bomen op openbaar domein erbij. Bomen worden bij hoge uitzondering gekapt, na expertise. Bomen zijn immers goed voor de natuur, zorgen voor verkoeling tijdens hittegolven en maken de stad mooier en gezelliger. We zorgen verder voor meer heggen en andere kleine landschapselementen via groepsaankopen.

Naast een geboortebos leggen we een herdenkingsbos aan waar nabestaanden een boom kunnen planten als herinnering aan hun dierbare.

Ruimte voor water

Vooruit-Groen wil de pleinen en straten ontharden waar mogelijk, en deze plekken idealiter vervangen door bruikbaar groen om de wijken leefbaarder te maken en meer speelruimte te creëren. Het water wordt op het terrein eerst zelf opgevangen voor het wordt gelost naar de Dender.

Het goede voorbeeld

Vooruit-Groen wil dat de stad zelf het goede voorbeeld geeft en streeft ernaar om het eigen patrimonium, waaronder stadsgebouwen en sociale woningen, te verduurzamen en in te zetten om groene energie te produceren, bijvoorbeeld via zonnepanelen op stadsdaken. Ook de elektrificatie van het wagenpark en de machines van de stad spreekt voor zich.

Windmolens

Vooruit-Groen wil voldoende windmolens, op door de stad aangeduide locaties, gegroepeerd en op voldoende afstand van woonclusters. Indien mogelijk willen we de windmolens op gronden van de stad plaatsen, zodat de inkomsten van het opstallen voor de stad en de buurt zijn.

Elektrische laadpalen

In veranderende tijden heeft Vooruit-Groen aandacht voor de stijgende nood aan elektrische laadpalen voor mensen die geen eigen garage of oprit hebben. Indien mogelijk, verplichten we het plaatsen van een laadpaal in nieuwe appartementsgebouwen.

Royaal groenbeheer

Ninove wordt wilder met minder gras en meer planten, naar het voorbeeld van de stad Aalst in het Aalsterse stadspark. Wilde natuurplekken, waar het aangenaam vertoeven is voor jong en oud.

Landbouwgebied beschermen

Landbouwgrond is voor de landbouw. We zijn tegen andere bestemmingen (wonen, industrie,…) van grond bestemd voor landbouw. Vooruit-Groen beschermt actueel landbouwgebied door geen woonuitbreidingsgebieden aan te snijden.

Samenwerken met natuurverenigingen

Natuurverenigingen zijn belangrijke partners bij het aanleggen en beheren van groen en natuur. Zij beheren tientallen hectaren waardevolle natuur, vaak op vrijwillig engagement. Vooruit-Groen ondersteunt hun waardevolle werking. We stimuleren samenwerking tussen landbouwers en natuurverenigingen die samen meer kunnen bereiken voor onze natuur dan apart.

Bruisend Ninove

Carnaval

Carnaval is het grootste en meest verbindende feest in onze stad. Vooruit-Groen wil zoveel mogelijk interactie tussen onze inwoners. We zijn dus een grote voorstander van het Volksfeest dat Carnaval is. Vele carnavalsgroepen zijn gehuisvest in oude of dure loodsen of moeten hun heil buiten Ninove zoeken. Vooruit-Groen gelooft dat het aanbieden van een aantal decentrale loodsen de beste optie zou zijn, tenzij er een haalbare optie is op een centrale voldoende grote carnavalshal.

Cultuur

Vooruit-Groen wil een open atelier, liefst van al in het centrum van de stad: een plek om samen kunst te maken en cultuur te beleven van onderuit, niet zozeer geprogrammeerd en geregisseerd vanuit de stad.

Vooruit-Groen wil de Ninoofse buurthuizen beter uitrusten, onderhouden en ze eveneens meer als een echt buurthuis inzetten: een lokaal waar iedereen van de wijk thuis is, voor culturele activiteiten, taallessen, sociale bijeenkomsten,…

Met ons cultureel aanbod willen we de verschillende doelgroepen die de stad rijk is, bereiken. Vooral jongeren en mensen van vreemde origine vinden op dit moment hun weg nog niet vaak naar het cultureel centrum. Daarom blijven we investeren in een divers cultureel aanbod en versterken we dat met meer kunstenaars en artiesten van buitenlandse origine. We zwaaien de deuren van ons cultureel centrum wijd open voor alle Ninovieters. De Plomblom wordt zo een verbindingsplek voor het cultuuraanbod van alle Ninovieters.

We ondersteunen interculturele evenementen die het begrip en de integratie van de verschillende gemeenschappen in onze stad bevorderen.

Jeugd en uitgaansbeleid

Ninove krijgt haar eigen jeugdhuis. Vooruit-Groen gelooft in jeugdhuiswerkingen met een betaalde kracht. Vooruit-Groen ziet een jeugdhuis als motor van integratie en sociale cohesie tussen de vele doelgroepen in onze stad. Het jeugdhuis moet een ontmoetingsplek worden van alle Ninoofse jeugd, het activiteitenaanbod wordt door o.a. samenwerkingen afgestemd op een groot bereik. Bovendien vindt Vooruit-Groen dat er in Ninove ruimte is voor een tweede jeugdhuis, in één van onze deelgemeenten.

JC De Kuip dient beter te worden uitgerust met onder andere een geluidsinstallatie en verdient een opfrissing, een verfraaiing. We willen dat de Ninoofse jongeren er vaker terecht kunnen om te feesten.

De openbare ruimte is er voor iedereen. Vooruit-Groen wil meer plekken waar jongeren kunnen samen komen rond bijvoorbeeld een picknickbank of een barbecue en meer trapveldjes of basketpleintjes in onze stad.

Een speeltuin in elke deelgemeente of wijk van onze stad is noodzakelijk.

Sport

Ninove heeft nood aan een tweede sporthal en dient hiervoor de juiste locatie aan te duiden en een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken. Die nieuwe hal zal er de eerste jaren nog niet zijn, daarom moet eerst de bestaande schoolsportinfrastructuur worden aangesneden. We vinden dat een sporthal van de stad of van de school best via de stad kan gehuurd worden zodat de Ninovieters via 1 duidelijk kanaal een zaal kunnen huren aan uniforme prijzen.

Het barpark in het stadspark is een succes. Voor Vooruit-Groen mag er gerust een tweede barpark bij komen. Dat geldt ook voor de voetbal- en sportpleintjes. Deze worden vaak gebruikt en zijn tegelijk een ontmoetingsplek voor de buurt. We willen het aantal sportplentjes in de wijken en dorpen daarom uitbreiden.

Straffe verenigingen en vrijwilligers

Vooruit-Groen wil verenigingen gerichter subsidiëren op basis van hun werking en projecten. Erkende verenigingen moeten de stadsinfrastructuur goedkoop kunnen huren. Vooruit-Groen wil gelijkaardige infrastructuursubsidies voor zowel sport-, jeugd- als culturele verenigingen.

Onze verenigingen zijn een motor voor integratie in onze stad. Zeker de sportverenigingen kunnen heel effectief zijn en trekken veel nieuwkomers aan. We willen onze verenigingen bijstaan om deze tendens te versterken en willen dit ook in de cultuur- en jeugdverenigingen versterkt zien.

We willen onze verenigingen ook extra ondersteunen wanneer ze buurtgerichte activiteiten organiseren omdat zo de sociale cohesie in onze dorpen en wijken wordt versterkt.

De vele vrijwilligers actief in onze stad zetten we extra in de bloemetjes. Zij verdienen nog meer waardering voor alles wat ze voor onze samenleving doen.

Veilige & performante stad

Performante stad

Vooruit-Groen wil inzetten op goed uitgebouwde stadsdiensten waar verdere professionalisering hoog op de agenda staat. We hebben héél wat belangrijke investeringen voor de boeg. Een sterke administratie is noodzakelijk om alles professioneel voor te bereiden.

Ninove wil met een performant bestuur en organisatie een klantvriendelijke dienstverlening aan inwoners garanderen en uitdagingen krachtdadig, innovatief, slim en coöperatief aanpakken.

Een sterk onthaalteam toont elke Ninovieter de weg naar het antwoord op zijn vraag.

1 dag zonder afspraak

Kwaliteitsvolle dienstverlening staat voorop. We zorgen per week minstens 1 dag waarop burgers zonder afspraak langs kunnen gaan in het stadhuis en administratief centrum.  Deze dag zonder afspraak laten we variëren per week.

We staan vanuit het bestuur voor een open cultuur van vernieuwing en verbetering, waarbij we actief op zoek gaan naar oplossingen bij klachten en vragen. Die lijn trekken we door in de organisatie.

Elektronische dienstverlening

De stedelijke dienstverlening blijft vernieuwen door in te zetten op e-dienstverlening, zonder daarbij de toegankelijkheid uit het oog te verliezen. We voorzien een fysieke helpende hand voor zij die digitalisering nog niet beet hebben. We voorzien ook een performant systeem voor vragen en klachten. De publieke wifi-netwerken versterken we en breiden we uit.

Participatie

We zetten meer in op participatie van burgers en verenigingen in het stedelijk beleid. Dat kan via structurele adviesraden maar ook ad hoc.

Duurzaamheid en maatschappelijke weerspiegeling

We voeren een duurzaam financieel beheer en aankoopbeleid. Het personeelsbeleid van de stad heeft aandacht voor talent. We streven naar een personeelsbezetting die de samenleving weerspiegelt.

Veilige stad

Vooruit-Groen wil bereikbare politiediensten die focussen op klantvriendelijkheid en aanspreekbaarheid. Daarnaast willen we extra patrouilles ’s nachts en een versterking van de wijkdienst, met afbouw van administratieve taken. We zien ook graag onze politiemensen op de fiets. Het bestaande cameranetwerk in Ninove willen we verder moderniseren. Voor ons hoeven er geen nieuwe camera’s bij te komen, maar we willen wel camera’s die effectief werken. Agenten op patrouille dragen steeds body-cams voor hun eigen veiligheid en objectiviteit. Er zijn op dit moment behoorlijk wat openstaande vacatures bij de politiediensten. Deze moeten zo snel mogelijk ingevuld geraken.

Brandweer

Vooruit-Groen wil een tweede ambulance in onze stad. We betalen momenteel te veel voor wat we krijgen van de brandweerzone. Vooruit-Groen wil ook meewerken aan een nieuwe kazerne buiten het stadscentrum, bij voorkeur op de stadsring voor een snelle bereikbaarheid en interventie.

Bedrijvige stad

Kernversterkend beleid

Vooruit-Groen geeft een duidelijke stop aan baanwinkels en wil een afbouw van het aantal m² winkeloppervlakte langs onze steenwegen. We staan voor een progressieve leegstandsheffing voor handelspanden om verhuurders aan te zetten tot lagere huurprijzen. We reiken premies aan voor wie een detailhandelszaak wil starten in het centrum en bekijken creatieve mogelijkheden om de leegstand weg te werken.

Intensifiëren bestaande industrieterreinen

We willen meer toegevoegde waarde en jobs creëren op de bestaande industrieterreinen door op dezelfde terreinen meer bedrijven toe te laten.

In het Mallaard industrieterrein aan de rand van ons stadscentrum willen we in de toekomst focussen op kleinschalige KMO’s.

Fabelta

De industrie op de oude Fabelta-site moet plaats maken voor wonen en kleinhandel die geen verkeer aanzuigt.

Bedrijvenraad

We versterken de samenwerking met onze grote bedrijven door de oprichting van een bedrijvenraad, naast de bestaande overlegmomenten met handelaars. Op die manier kunnen bedrijven mee nadenken over een goed stedelijk economisch beleid.

Circulaire economie

Vooruit-Groen ondersteunt lokale telers die producten aanbieden om een meer lokale circulaire economie te versterken.